Ayurvedische behandelingen

In balans, vanuit wie jij bent.

Behandelingen

Hiernaast een overzicht van de meest voorkomende behandelingen. Ayurveda beschikt echter over meer behandelingen dan hier vermeld. Afhankelijk van de indicatie kan er een Ayurvedische behandeling ingezet worden die niet vermeld staat.

Voor complexe behandelingen of indicaties heb ik een goede samenwerking met een Ayurvedisch arts.

divider-doenisme

Dichtbij de essentie,
dichtbij jou.

Ayurveda praktijk Het Land van Nu

Ayurvedische Abhyanga massage

Abhyanga massage

Abhyanga massage is een ontspannende massage met een krachtig therapeutisch effect. Bij deze volledige lichaamsmassage wordt gebruik gemaakt van warme medicinale of kruidenolie waarbij de druk en soort olie afgestemd wordt op je persoonlijke constitutie.

Abhyanga kan ingezet worden als onderdeel van een behandeltraject. Er worden medicinale oliën gebruikt afgestemd op het therapeutisch doel. 

De medicinale olie wordt door de huid in het lichaam opgenomen en de werkzame stoffen komen zo in de bloedbaan terecht en bereiken ook de organen en weefsels. De olie zorgt ervoor dat schadelijke stoffen in het lichaam losgemaakt worden. De massage stimuleert het lichaam de afvalstoffen uit te scheiden via de huid of andere uitscheidingsorganen.

Een Ayurvedische massage ondersteunt of draagt bij aan:

  • verminderen van stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • hormonale disbalans
  • verlichten van spierspanning
  • versterken van het immuunsysteem
  • herstel van vitaliteit van lichaam en geest
  • stimuleren van de bloedsomloop
  • lichaamsbewustwording
  • spijsverteringsklachten
  • vertraging van het ouderdomsproces
  • harmonie in het zenuwstelselEn zoals de oude teksten zeggen over de Abhyanga: ‘het is voeding voor een lang leven’

Indicatie: 

zwakte, stress, angsten, huidaandoeningen, hormonale disbalans, spijsverteringsklachten, pijn, psychische problemen, hoofdpijn, rugpijn en andere pijnen, slapeloosheid, gewrichts-, spier-, zenuwaandoeningen.

Ontspannende Abhyanga massage

Kom je (preventief) voor een losse Abhyanga massage? Dan krijg je een korte intake om te bepalen welke olie geschikt is voor jou op dat moment.

Svedana - Ayurvedische behandeling

Svedana 

Deze behandeling wordt vaak toegepast ter opvolging van de Abhyanga. De Svedana is een warmtebehandeling door middel van stoom in een speciaal ontwikkelde houten cabine waarbij het hoofd koel blijft. Door de warmte kan de olie dieper de weefsels binnendringen. Transpiratie zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.

Met name geschikt voor klachten veroorzaakt door Vata of Kapha dosha.

Indicatie: 

Ter afsluiting van de abhyanga, obesitas, reumatoïde artritis, verkoudheid, stijve spieren, circulatiestoornissen, verstoppingen in het borstgebied.

Nasya - Ayurvedische behandelingen

Nasya

Deze neusbehandeling met warme druppels kruidenolie reinigt de holtes van het hoofd. Deze behandeling is inclusief gezichtsmassage en een (gezichts)stoombad / warme compressen en kan onderdeel zijn van een behandeling met voeding en kruiden.

Goed ter preventie van verkoudheid en holte-ontstekingen, effectief bij hoofdpijn, nek en schouderklachten, oorsuizen en slapeloosheid. Verlicht bij mentale stress.

Ayurvedische hoofdmassage

Ayurvedische hoofdmassage

Massage van het hoofd waarbij ook het gezicht, de hals, decolleté en schouders gemasseerd worden en verschillende drukpunten gebruikt worden.

Deze diep ontspannende behandeling helpt om effectief spanningen en stress los te laten. Het bevordert de bloedcirculatie en brengt het lichaam beter in balans.
Afgestemde medicinale olie wordt gebruikt bij specifieke indicaties.

Udvartana - Ayurvedisch behandeling

Udvartana 

Behandeling met medicinaal kruidenpoeder.
Deze massage wordt ingezet ter vermindering van Kapha klachten. (terugkerende verkoudheden, overgewicht, gevoel van zwaarte).

Reinigend en ontgiftend en ontspant zowel lichaam als geest. Verbetert de circulatie en laat de huid stralen.

shirodhara - ayurvedische behandeling

Shirodhara 

Behandeling van het hoofd. Een straal warme olie wordt gedurende ±30 min. (afhankelijk van constitutie) gegoten op het voorhoofd. Voorafgaand wordt het gehele lichaam gemasseerd met warme medicinale olie.

Shirodhara wordt ingezet bij psychologische aandoeningen, heeft een kalmerend effect op de geest en geeft een diepe ervaring van rust.

Indicatie: 

Stress, hoofdpijn, mentaal uitgeput, slapeloosheid, hyperactiviteit, concentratieproblemen, depressie, geheugenproblemen, angsten, neurologische problemen.

Ayurveda praktijk Het Land van Nu

Pindasvedana - Ayurvedische behandeling

Pindasvedana

Behandeling waarbij het hele lichaam met warme medicinale kruiden met/zonder olie wordt gemasseerd.

Werkt verzachtend op pijnklachten en stijfheid van spieren en gewrichten. Versterkt de spijsvertering en verzacht lichaamsweefsels.

Indicatie:

o.a. spier en gewrichtsklachten, slapeloosheid, circulatieproblemen

Navarakhizi - ayurvedische behandeling

Navarakhizi 

Behandeling waarbij het lichaam eerst licht ingesmeerd wordt met olie. Vervolgens een massage met in zeer warme melk- en kruidendecoctie gedrenkte rijstbundels.

Navarakhizi  heeft een pijnstillend, verzorgend en verjongend effect.

Indicatie:

o.a. neuromusculaire aandoeningen, gewrichtsklachten, algehele zwakte, slapeloosheid, circulatieproblemen

Utban Modder Pakking

Ubtan

Reinigende behandeling d.m.v. een modder pakking.

Behandeling waarbij het gehele lichaam of een deel van het lichaam met een warm mineraal kleimengsel ingesmeerd wordt, ingewikkeld in een (warmte)folie en warmte toegediend wordt. Afhankelijk van de indicatie wordt het lichaam tevoren met olie ingeolied.

Shiro Pichu - Ayurvedische behandeling

Shiro Pichu

Hoofd behandeling

Na een hoofdmassage wordt er een oliecompres op het hoofd gelegd dat met warme kruidenolie begoten wordt. Het compres houdt de olie vast zodat de olie langzaam door de hoofdhuid opgenomen kan worden. Deze behandeling wordt vaak in een serie van 3 behandelingen gegeven.

Indicatie:

Droge hoofdhuid, roos, slapeloosheid, geheugenproblemen, eczeem, hoofdpijn

Kati Basti - Ayurvedische behandeling

Kati Basti (Gati Basti)

Een lokale behandeling van de rug die toegepast wordt bij rugklachten.

Er wordt een dam van deeg om de aangedane plek aangebracht die vervolgens met zeer warme medicinale olie vol gegoten wordt. Tijdens de behandeling wordt de olie voortdurend ververst waardoor de temperatuur van de olie warm blijft. Kati Basti heeft een diepe werking en de warme olie doordringt de diepere lagen van de huid en betreffende marmapunten. Naast dat het een zeer ontspannende behandeling is, voedt en versterkt de behandeling de spieren, zenuwen en weefsels. Deze behandeling wordt ingezet voor diverse rugklachten.

Kati Basti wordt meestal voorafgegaan door een lichaamsmassage met warme medicinale olie.

Indicatie:

Lage rugpijn, spierpijn, menstruatieklachten, stijfheid, Vata klachten, op speciaal advies van Ayurvedisch arts.

Janu Basti - Ayurvedische behandeling

Janu Basti (Gati Basti)

Een lokale behandeling van het kniegewricht die wordt toegepast bij knieklachten.

Er wordt een dam van deeg om de aangedane plek aangebracht die vervolgens met zeer warme medicinale olie vol gegoten wordt. Tijdens de behandeling wordt de olie voortdurend ververst waardoor de temperatuur van de olie warm blijft. Janu Basti heeft een diepe werking en de warme olie doordringt de diepere lagen van de huid en betreffende marmapunten. Naast dat het een zeer ontspannende behandeling is, voedt en versterkt de behandeling de spieren, gewricht, zenuwen en weefsels. Deze behandeling wordt ingezet voor diverse knieklachten.

Janu Basti wordt meestal voorafgegaan door een lichaamsmassage met warme medicinale olie.

Indicatie:

Klachten aan het kniegewricht, Vata klachten, op speciaal advies van Ayurvedisch arts.

Netra Basti - Ayurvedische behandeling

Netra Basti

Behandeling van de ogen

Deze speciale behandeling van de ogen is erop gericht om oogklachten te verlichten of te verhelpen. Er wordt een ring van deeg rondom het oog aangebracht, die vervolgens heel voorzichtig met verwarmde ghee gevuld wordt.

De ghee werkt voedend en verkoelend voor het oog. Afhankelijk van de klacht wordt de behandeling enige malen herhaald.
Deze behandeling wordt meestal voorafgegaan door een hoofdmassage met warme medicinale olie.

Indicatie:

Branderige ogen, vermoeide ogen (bijv. vanwege veel computerwerk / beeldschermen), wazig zicht, droogte, verlies van wimpers, irritatie, pijn, Vata of Pitta Vikriti, op advies van Ayurvedisch arts voor ernstige/complexe oogklachten.

Karna Purana - Ayurvedische behandeling

Karna Purana

Behandeling van de oren

Tijdens deze behandeling wordt er warme olie in het oor gegoten en de omgeving van het oor en de bijbehorende marma punten worden gemasseerd. De olie wordt meerdere malen ververst.
Vervolgens wordt de olie met behulp van watjes weer voorzichtig uit het oor gehaald en wordt het andere oor behandeld.

De behandeling reinigt het oor diep en heeft tevens een kalmerende werking.
Deze behandeling wordt meestal voorafgegaan door een hoofdmassage met warme medicinale olie.


Indicatie:

Oorsuizen, slechthorendheid, oorpijn, spanning in het kaakgewricht, hoofdpijn, stijfheid in nekgebied, migraine, duizeligheid, problemen met de balans, congestie, oorsmeer blokkades